marți, 16 august 2016

Ce sa cauti cand cumperi un laptop nou

Cateva notiuni utile celor ce doresc sa faca acest pas


            Cu atatea variante de laptopuri disponibile pe piata in zilele noastre, poate fi o adevarata provocare alegerea unui nou laptop. Sunt atat de multe optiuni si de aceea e important sa intelegem ce reprezinta fiecare termen caracteristic.

            Un prim lucru observat de cei care doresc sa achizitioneze un laptpp nou este procesorul. Acesta este considerat – si pe buna dreptate – poate cea mai importanta componenta a laptopului nostru viitor. Este important prin prisma vitezei de procesare a comenzilor diferite in diferite aplicatii software si a vitezei de operare. Viteza procesorului este masurata in herti (Hz), de fapt evolutia tehnologica specifica ultimei perioade a dus la masurarea acesteia in Giga Herti (GHz), procesorul fiind cel care realizeaza efectiv toate calculele, procesarile, proiectarile neecsare unui computer pentru a functiona, atat dpdv al sistemului de operare, cat si al aplicatiilor utilizate de proprietar.           
            Un alt aspect al procesorului, in afara de frecventa la care lucreaza, este si daca acesta este dual core sau quad core sau single core. Un quad core va functiona mai rapid decat dual-core , care la randul lui este superior single core-ului.
            Un alt factor cheie ce influenteaza direct viteza de procesare este RAM (Random Access Memory) precum si memoria temporara. Toate aplicatiile necesita stocarea de date pentru o scurta perioada de timp si astfel acestea utilizeaza RAM. Asa cum se intampla si in cazul procesoarelor, si aici un RAM mai mare ne da un laptop mai rapid. RAM-ul se masoara in megabiti (MB) si chiar in giba biti (GB). Minimum acceptat in aceste zile este de 1024 MB (1 GB), un RAM OK fiind considerat cel de  ~4GB.
            O compoenta esentiala o reprezinta hardul (HDD) ca fiind componenta care stocheaza toate fisierele si datele noastre. Spre desebire de RAM, HDD-ul va pastra datele si dupa ce laptopul va fi stins sau oprit. Gradul de stocare al unei utitati hard disck drive se masoara , de asemenea, in giga biti si un minimum acceptat fiind de 200 GB (se merge pana la >1 TB – terrabytes – adica 10 la puterea a doisprezecea biti).


            O specificatie tehnica ceva mai complexa o are partea grafica ce reprezinta memoria video a laptopului. In general, cele mai multe laptopuri au o placa video integrata pe placa de baza, iar valoarea capacitatii sale de memorie (in gibabiti - GB) poate depinde de ceea ce intentionam sa facem cu acest laptop – navigare pe internet, multimedia, jocuri, design si development – in functie de acestea poate fi selectata varianta optima.
            Sistemul de operare poate face diferenta  - daca esti la inceputul utilizariide astfeld e dispzitive, poti selecta un sistem de operare deja cunoscut sau cat de cat familiar. Daca esti utilizator de Windows, evident trebuie sa te orientezi spre un astfel de laptop, care vine cu o versiune preinstalata (de preferinta, pentru a avea si licenta si a fi in regula si cu acest aspect). Un avantaj al cumpararii cu o versiune de Windows preinstalata ne da si garantia functionarii corecte cu acel sistem de operare. Dar daca te hotarasti sa instalezi ulterior un sistem de operare, trebuie sa ai in vedere ca este recomandata o memorie de 512 MB RAM pana la 1 GB RAM doar pentru functionarea sistemului Window Vista.
            Avand aceste aspecte in minte, putem trece si la celelalte aspecte precum dimensiunea display-ului (care poate avea intre 10 si pana la peste 20 de inci diagonala, 1 inch = 2.54 cm), sa aiba o versiune updatata de conexiune WIFI, CD-ROM cu citire si scriere, sistem audio mai puternic sau mediu dupa care putem incepe cautarea efectiva in magazinele de laptopuri, in cautarea laptopului ideal.